23 Jun 2013

Usrah Cik Jah 4 : FokusKali ini Usrah Cik Jah agak berlainan dari kebiasaan. Selalunya, selepas membaca Yasin beramai-ramai, kami akan memilih satu hadith daripada hadith 40 untuk dibincangkan. Namun, kali ini berbeza.

Oleh kerana minggu itu adalah minggu peperiksaan pertengahan tahun, ada anak mengaji yang mengadu takut untuk menghadapi peperiksaan. Ada beberapa subjek yang belum mahir lagi katanya. Banyak yang belum baca dan tak faham untuk mengulangkajinya sendirian di rumah.

Ada subjek yang boleh saya bantu mereka melalui kelas yang saya adakan percuma untuk mereka pada hujung minggu seperti Kelas Bahasa Arab, Tajwid, Hafazan dan Tafsir. Namun, saya tak berupaya untuk tolong mengajarkan mereka kesemua subjek yang dipelajari setiap orang. Lalu, saya memberikan mereka sedikit tips.

Tip ini sebenarnya saya baru saja mendapatnya dengan menonton usrah tv9 bersama Ustaz Hanafi  Jumaat yang lalu. Kagum dan terinspirasi dengan kata-katanya, maka saya cuba praktikkan bersama anak-anak mengaji pula dalam usrah saya..hehe..

Fokus.

Aktiviti 1 :

Cuba mematahkan satu batang pensel dengan menggunakan satu jari telunjuk sahaja.