21 Oktober 2014

Mengajar mengaji stail dahulu atau sekarang atau ...?Saya suka bertukar pengalaman dengan tenaga pengajar dan ibubapa yg mahu mengajar huruf hijaiyyah kepada anak kecil.

Menurut seorang guru,
"Saya tak tahu kenapa anak didik saya tak boleh dengan kaedah buku tersebut. Mereka tak boleh 'tangkap'. Walaupun ianya menyantuni huruf yg mudah disebut anak kecil."

Saya katakan begini,
"Kerana itu bagi saya anak kecil yg bermula zero harus diperkenalkan kepada asas yg betul terlebih dahulu. Kenalkan huruf tunggal dengan cara mudah mereka boleh ingat. Kenalkan ketiga tiga baris asas sekaligus (bukan satu satu baris) dan fungsinya dengan cara yg mudah difahami. Barulah didedahkan dengan apa jua jenis buku kaedah yg ada di pasaran. Bila asas huruf dan baris mereka dapat fahami, proses membaca al Quran atau apa jua jenis buku bacaan selepasnya akan menjadi mudah."

"Oh, macam Muqaddam lah?"

"Ya. Saya percaya pada kaedah pembelajaran gaya Muqaddam lama seperti saya belajar dahulu. Tapi, saya murnikan sedikit lagi gaya muqaddam lama dalam bentuk yg menyeronokkan bagi anak anak kecil zaman ini. Atas sebab inilah tercetusnya Kad Imbas Khadijah. Ia adalah berdasarkan Muqaddam lama dalam cara yg up-to-date."