07 April 2015

Asas membaca VS Kaedah Cepat Membaca.Dari peti soalan ‪#‎sukamengaji‬ :

Assalamualaikum Puan Khadijah. Boleh saya tahu, kad imbas masih available tak ya? Ebook Puan masih ada diskaun tak?
Satu lagi soalan saya, berdasarkan apa yang saya baca dri ilmu yang Puan tulis, kita perlu ajar huruf tunggal terlebih dahulu kepada anak. Tapi kalau ikut kaedah Al Furqan, terus ajar huruf yang berbaris.. boleh Puan tolong terangkan kepentingan kita kenalkan huruf tunggal terlebih dahulu? Seperti yang Puan katakan juga, kita perlu bezakan antara huruf jawi dan huruf Al Quran..
Mohon Puan terangkan dan saya yakin ramai diluar sana juga ingin tahu.
Saya mula terfikir sebab saya guna kaedah Al Furqan. VCD lagunya juga huruf disamakan dengan Bahasa Melayu bukan Arab. Confuse juga saya apa saya perlu buat sekarang..
Syukur Allah temukan saya dengan Puan Khadijah..
Ebook Puan ada menerangkan tentang kaedah mengajar anak tak ya? Mengenai KIK, ya saya berminat untuk amik satu set (pakej)
Terima kasih Puan.

Jawapan :

Wa 'alaikumussalam puan. Maafkan saya kerana soalan ini terperap sangat lama.

Mengenai kad imbas, bila-bila puan mahu beli pun tak mengapa.

Jawi VS Hijaiyyah.

Ya, saya sangat menekankan bahawa asas pengajaran dan pembelajaran al-Quran haruslah dimulakan dengan huruf tunggal. Huruf tunggal bagi hijaiyyah pula sebaiknya diperkenalkan melalui perkataan Bahasa Arab BUKAN Bahasa Melayu (Jawi). KIK menggunapakai kesamaan bentuk dan ciri huruf serta cara membunyikan huruf.

Bermaksud, jika tidak menggunapakai KIK pun tak mengapa, boleh mula memperkenalkan huruf tunggal kepada anak kecil menggunapakai huruf awal yang diwakili dengan Bahasa Arab.

Mengapa huruf tunggal dahulu bukan huruf yang berbaris?