08 Mei 2014

Anak kecil suka menonton kartunSoalan yg diterima sama seperti kebanyakan ibubapa lain yg turut menghadapi situasi begini.

assalamualaikum,
terima kasih atas panduan yg diterbitkan...boleh saya tahu jika ada link berkaitan utk introduce anak sy dgn bahan sebegini..saya adalah ibu yg bekerja, setiap hari (8-6pm) anak2 sy akan dihantar ke rumah pengasuh, di rumah pengasuh, mereka banyak disajikan dgn rancangan2 berbentuk hiburan, kartun menyebabkan anak saya lebih gemar menonton kartun dari belajar melalui flash card (saya ada pelbagai jenis flash card, abc, 123 etc) kadang2 melalui tab, sy akan bukak video alif, ba ta...but still she demanded for her favourite cartoon shows...saya cuma mohon agar puan berkongsi cara bagaimana saya nak berhadapan dgn situasi yg sebegini..

terima kasih atas kesempatan puan membaca emel saya..moga Allah memberi rahmat kepada puan sekeluarga.

wassalam

Jawapan :

Saya berpandangan anak kecil tidak wajar didedahkan terlalu lama kepada rancangan hiburan/kartun samada di tadika atau di rumah. Anak-anak kecil memang suka menonton kartun dan bermain gajet. Itu sudah menjadi kebiasaan. Namun, ia harus DIKAWAL.

Penggunaan tab/gajet terlalu lama ke atas anak kecil akan memberikan kesan yg kurang baik ke atas perkembangan minda dan sosio-emosinya. Apabila anak kecil lebih mahir menekan dan mengendalikan tab/ipad/gajet daripada memegang sebatang pensel, bermakna ibubapa harus bertindak dengan melakukan 'pembetulan' dengan kadar segera.